ASUS RT-AX86U & SONOS CONNECTION ISSUE SOLVED!

  • 12 December 2020
  • 85 replies
  • 20417 views


Show first post

85 replies

Hi

 

 Re the asus problem, there is new firmware available   6061    this has fixed the problem for me re sonos   also did a factory reset on my router  RT AX 82U

 

hope this helps

a miracle.  did a ax3000’s firmware update
updated to 3.0.0.4.386_47029

connect amps working again. and other smart devices that were having connection issues.

like a switch

didn’t even do a factory reset…

 

 

 

I'm getting extremely sick of this. It's been ongoing for years now, and it's always blamed on Asus. I have exactly no issues with any other of the 20 other devices connected to my Asus network except bloody Sonos. I'm almost at the point of throwing it all out despite the sunk costs. This needs to be fixed, enough is enough. Go and buy some Asus routers and trial them in house Sonos r&d and fix the damn problem. 

 

Userlevel 7
Badge +22

I'm getting extremely sick of this. It's been ongoing for years now, and it's always blamed on Asus. I have exactly no issues with any other of the 20 other devices connected to my Asus network except bloody Sonos. I'm almost at the point of throwing it all out despite the sunk costs. This needs to be fixed, enough is enough. Go and buy some Asus routers and trial them in house Sonos r&d and fix the damn problem. 

 

It is unlikely any of the ”20 other devices” on your network need to communicate with each other, and that is the feature that Asus seem unable to make work reliably (per this thread and others). And that is also a critical requirement for Sonos devices. Please, just get another router.

After so much time, I have finally made it work. After all the tips here in the thread and nothing has really works to 100% for me.
I downloaded a free version of Wifi Analyzer on my old Android phone and scanned through my apartment and channel 6 (2.4GHz) was the least crowded so I tuned in to it.

It has been working almost flawless since, only some split second drop out and its nothing that bothers me and rarely happens. 

Airplay 2, Spotify connect and Sonos all works.

 

 

 

IPTV multicast routing is enabled.

Asus AX68U Merlin 386.5 (have not try 386.5_2) Factory reset and no restore from backup.

We had this same problem. We rolled our firmware back to:

3.0.0.4.386_47029

2022/01/05

I'm getting extremely sick of this. It's been ongoing for years now, and it's always blamed on Asus. I have exactly no issues with any other of the 20 other devices connected to my Asus network except bloody Sonos. I'm almost at the point of throwing it all out despite the sunk costs. This needs to be fixed, enough is enough. Go and buy some Asus routers and trial them in house Sonos r&d and fix the damn problem. 

 

It is unlikely any of the ”20 other devices” on your network need to communicate with each other, and that is the feature that Asus seem unable to make work reliably (per this thread and others). And that is also a critical requirement for Sonos devices. Please, just get another router.

 

Not exactly correct.

Problems with Samba are often simply access errors, where once they worked.  Reported in the Sonos System Error Log, they show as:

  • “Unable to connect to: //<your samba path>”,
  • “//<your samba path> is no longer available. The device where the music files are stored may not be powered on, or the path may have changed.”
  • Unable to play '<your music file>.mp3' - unable to connect to //<your samba path>.

As Revrobbo noted, it is absolute and complete BS that someone at Sonos has not tried to replicate this problem and fixed it, given all the years of venting on this forum.

 

Are there any iOS users here? I tried two days connect Sonos to my new Asus rt-ax86u with Android, no success. Tried my wife's IPhone for Sonos network update and success right away! All speakers found immediately.

Router is with newest firmware and airtime fairness off, QoS off.

Userlevel 7
Badge +22

Are there any iOS users here? I tried two days connect Sonos to my new Asus rt-ax86u with Android, no success. Tried my wife's IPhone for Sonos network update and success right away! All speakers found immediately.

Router is with newest firmware and airtime fairness off, QoS off.

Your phone is probably connecting on 2.4GHz and your wife’s on 5GHz (or vice versa). These routers are infamous for messing up broadcasts between radio frequencies. Please, choose a different router.

This also seems to work Better for me! Thanks

I downloaded a free version of Wifi Analyzer on my old Android phone and scanned through my apartment and channel 6 (2.4GHz) was the least crowded so I tuned in to it.

It has been working almost flawless since, only some split second drop out and its nothing that bothers me and rarely happens. 

Airplay 2, Spotify connect and Sonos all works.

Reply