speakers out of sync

  • 18 August 2016
  • 90 replies
  • 16092 views

I've had Sonos for years. Just recently, the speakers get out of sync from each other. I've ungrouped and regrouped the speakers. I've powered down all internet and electronic devices. I can get them back in sync but it only lasts for a few hours then they go out again. Can you help?

This topic has been closed for further comments. You can use the search bar to find a similar topic, or create a new one by clicking Create Topic at the top of the page.

90 replies

Userlevel 7
Badge +20
My system has gone horribly out of sync after working great for months. Diagnostics report is 1315484482.

Hi sufferingthebenz,

I'm not seeing a whole lot in your report. What is the source of the audio you're playing?
Userlevel 7
Badge +20
Hi sextonmusic, kenan3cn, and Shah W,

Due to the nature of these issues it would be best to work with our phone team to get things sorted out. Please give us a call, you can find our phone number and hours here.
Hi there,

I’m having the same issue too with a pair of Sonos 1.

My diagnostic number is 943133046

What I’ve tried so far:
- decouple the stereo unit to mono and convert again to stereo
- redid the audio eq tune
- problem went away and came back again tonight
I didn’t get a response from Sonos but in researching it myself I found a thread where the customer thought he had powered down the speaker but the log said he actually had powered down the wrong one. I went and powered my down, making sure I had the right one, and when it came back up it sounded fine.
Hi I’m experiencing the exact same issue. I paired two Play:1’s as a stereo pair but they would be out of sync every next day. Unpairing and pairing again would temporarily fix the issue before they become out of sync again the next day. I’ve submitted diagnostics with confirmation number 1506047548
My system has gone horribly out of sync after working great for months. Diagnostics report is 1315484482.
Hey Keith - it happens when I am playing regular music (e.g. Soundcloud) on all speakers (or a subset thereof). I am not streaming from the TV-Playbar to other speakers. Thanks
Userlevel 7
Badge +19
Hello there, Harphus. Thanks for posting and for the diagnostic report. When experiencing this problem, are you playing TV audio from the PLAYBAR to other players? Thanks for clarifying.
Hello,

My playback and a play 1 seems to be out of sync since quite recently. Software is up to date - could you please check the diagnostics report 8475818

Quite annoying that this happens - for whatsoever reason.

Thanks for heckling
Philipp
Submitting my diagnostics number: 8330165

I have (2) Play 1's and a Connect attached to my Oppo 105d via optical in, which then routes to my Sony DN1050 AV Receiver via HDMI audio in. My Connect is consistently out of sync with the (2) Play 1's. No matter where I start the group from and deem the leader. I've restarted my router and wifi. I've selected a channel on my wifi. I've unplugged/power cycled/reinstalled, nothing seems to work. I have all processing turned off on my receiver. No matter what I do my Connect is out of sync with the (2) Play 1's. All my rooms are within ear shot of each other so it is very unpleasant to run them at the same time, which has been my intent with purchasing the Connect in the first place.

HELP.
Just got a pair of Play 3 speakers for Christmas and set them up as a stereo pair. They sound awesome but keep going out of sync. I unpaired them and repaired which fixed it, but over the next hour they slowly drifted apart again. I ran a diagnostic- number 8299395. Appreciate any help.
Hi,

I just bought a Sonos Connect and connected it to my Yamaha RXS600, but the sound from the receiver is behind my Play 1 when grouping them.
I have tried borh coax and L/R (the included cables) as well as wired and wireless network connection to the Connect. The Play 1 is connected to wifi. I tried resetting my modem and router, and power recycle both the Connect and Play 1.

Any idea of a solution ? Will continous playing of music in group help?

Diagnostics report: 8247577
Hi there,

I recently moved my entire sonos network and then put everything back as it was. After doing this, my speakers have gone out of synch. Here is my number - 8212838

Thanks for your help.
Yeah, a reboot did nothing for mine. It's only 1 play:3 that is out of sync. Everything else is perfect.
Hi Airgetlam
I tried a reboot - and it made if better for an hour or so. But with 5 speakers around the house this is not sustainable. Is this the right channel to get support from sonos people?
Thanks,
Mark
While you wait for a response from Sonos on those diagnostics, have you tried rebooting the devices, as a temporary fix? I'm wondering if they are 'reset', if the problem persists, or is temporarily allayed.
Same issue with pair of Play1s falling out of sync.
Diagnostic 8186072.
Seems to be getting even worse - second diagnostic - 8184011 Very frustrating.
I've just had the same problem happen.

I've had sonos running for a couple of years, and for the first time, the stereo pair in my kitchen/living room are falling out of sync. They are 2 play:1's with a Sub.

When playing some tracks (happen to be from google music) one of the speakers is playing audio half a second behind the other one which is causing a horrible echo.

Diagnostic information: 8175210

Any help appreciated
My paired Play:1s are out of sync by less than half a second, but it's very distracting. Diagnostic number is 8183662.
I'm having this sync issue with just my Play:3, while the 2 Connects and Play:1 are staying in perfect sync. I have tried it with either the Play:3 or any other one as the group coordinator and got the same results. I have not been able to get them in sync at all. Submitted my diagnostics and here is the confirmation number: 8150720.
Userlevel 7
Badge +19
Hey there again, Good Todd.

Thanks for your patience here while we get caught up on the Community. Since we've had a rather large update come out since we last spoke, do you mind submitting another fresh diagnostic report right after making the speakers go out of sync again? Be sure to reply with the confirmation number it gives at the end. Thanks in advance.
I'm not experiencing a connection problem. I'm experiencing a sync problem. I've tried the reboot method already, and after a few hours of play, the speakers go out of sync again.
Connection problems which appear suddenly are often caused by network problems, not Sonos problems. The typical cause is duplicate IP addresses. These often show up after an update or power outage because a reboot requires the device to request a new IP, and the router, having lost track of current IP assignments, issues a new IP that is in use by another device. To cure this, do the following:

Reboot/power cycle your devices in the following order:

Modem
Router
Switches or hubs
Wired Sonos units
Wireless Sonos units
Computers/printers
Wireless devices - phones/tablets etc.

Allow each device to come back up before proceeding to the next. Note that you can permanently prevent duplicate IP addresses by assigning an IP to each device's MAC address in the router setup. See your router manual for details.
Hello? Is this sync issue something that can be fixed? Or are these speakers, though expensive, good for only a year?