Sonos app skips to next song before the current one has finished playing


Userlevel 1
I just got this system set up and have only noticed one issue. I have the Play 3's and they are connected with the bridge. When I'm listening to music using the Sonos app i've noticed that before a song fully finishes it skips to the next song. I can't seem figure out wants going on. I'm guessing it must be a setting that i need to change. Any help would be great.

413 replies

Badge +1
Check your DNS, try change it in your router to 8.8.8.8 (google dns) or something else.

Then restart all sonos devices so thay get the new ip settings including the dns.

This solved my exact same problems.
Se my comment in the other threads
Having same issue with all devices. Some wires and some wireless. Submitted diagnostics 1076733266
Hello I am facing the same issue. Sonos skips song half way and starts playing the next in current que.
Any advise?

BR,
KNUT
Im having the same problem, as well as it just pausing the music randomly. I use Spotify and don't have this problem on my Google Home device that is also in my house. Diagnostic number 1668673524.
Userlevel 5
Badge +13
SAME PROBLEM. SSTARTED DAY BEFORE NEW SOFTWARE UPDATE. CHAGE CH ANNELS TO NO AVAIL. SENT DIAGNOSTICS. HAD SYSTEM ONE YEAR. PLAYBAR AND THREE 3 speakers, bridge. Problem just started couple of weeks ago with new software and app.

I'm sure the update was just a catalyst to an already existing issue.

You have a Bridge. That unit is quite dated.

Try doing a wireless setup and ditch the Bridge.
Generally speaking, this would be due to wifi interference. Changing your wireless channel isn't a bad thing, but it's not the only thing to look at in that FAQ.
Hi Everyone.

I am having the same issues with my SONOS setup. It keeps dropping whatever I am playing and saying I have insufficient bandwidth. Ive tried changing the wireless channel but it hasn't helped anything. Any other ideas?
Userlevel 5
Badge +1
Unfortunately Sonos is going to remove the 'On this iPhone, iPad, or iPod Touch' feature in a future version:
https://support.sonos.com/s/article/2922?language=en_US

Announcement: https://en.community.sonos.com/announcements-228985/upcoming-changes-to-on-this-iphone-or-ipad-playback-6826585
I disabled Airplay on my Apple TV and now my wife's iPhone can play un-interrupted from the music on the phone, even after the phone screen turns off.

When will this be fixed?
I have also had the skipping song issue with my iPhone 8. My Sonos system worked fine for a couple of years before this issue started. I sent in multiple diagnostics to Sonos last year and tried all the fixes they suggested with no joy until I just read about setting the Display Auto-Lock to "Never". That allows my songs to play without skipping. A work-around at best.
SONOS - Please fix this issue. It is obviously something that slipped into one of your updates that affects phones with locked screens as it affects both iPhone and Android.
Hi folks,

If you've updated your systems and are still running into playback issues from tracks stored on your iOS devices, please reach out to our phone teams who can continue the investigation on a case by case basis. You can find our phone number and hours here.


Ah the irony is that I DID phone, but the phones are closed and they directed me to support.sonos.com which led me here…. It's like being stuck in a circular referecen!
I am also having this issue diagnose 1201547631
I have the same issue, not all tracks but most tracks played directly from my Android phone are cut short.
Diagnostic report 385094287.
I am reporting the same issue.
I submitted a diagnostic #1179076063
Hi, I'm having this problem too. I have a new Sonos and am streaming from the app, or from spotify, on my iphone. I have the autolock disabled, crossfade disabled, battery saver off and no connection problems. Every track cuts out a little before the end and goes onto the next one. Sometimes there's an error message saying 'unable to connect', but not always. Diagnostics = 2087776113. Please help!
Same issue here. Please fix
Submitted diagnostic 640900158
I have had my Sonos system for a few years now and I have been experiencing this issue from the beginning. I started with a Samsung S6 and am currently on an S8. As with others, steaming from something like Pandora, iHeart or Amazon always
works fine. However, when streaming music from my phone, it plays the first song then skips the last 15-40 seconds of every song after that. Additionally, it has had the problem of completely stopping about 20-30 minutes into playback from the phone. When this happens, I get back into the phone and Sonos immediately says that it's reconnecting with the wifi. It then picks up in the middle of a completely different song. I have always felt this was BS as the phone has a direct line to the wifi about 15 feet away. There is no way it was losing connection.

Anyway, I have popped in here about once a year to see if any progress has been made and, as usual, it appears that is a big NOPE! I have been reading through some of the more recent posts and noted that many of the iPhone users seem to have had some luck with disabling the screen lock. Tonight, I thought I would give this a try while I was working out. Samsung doesn't allow you to disable screen lock. Instead, I can only set it for a maximum of a 10-minute delay. So, I made sure to toggle the screen in Sonos every 10 minutes or so to keep the phone active. Lo and behold, it worked. It played all the songs to the end and never stopped once. I will continue this moving forward to see if it is consistent.

Like so many others here, I have always felt this was an app issue. I have a strong router/wifi signal and I'm in a very close line of sight when working out. There is no way this is interference. The only thing that changed tonight was the fact that I kept the screen open and active. If this continues to work for me, then the proof is in the pudding. It is an app issue that can't properly stream music from the phone when the screen is locked. As other users have pointed out, there is no way that all of those people out there with this problem are experiencing interference. It just doesn't compute, statistically. Messing with my phone every 10 minutes will be a hassle and I shouldn't have to do it. But if it works for my music, then so be it - for now.

Please, Sonos, fix this issue


I am using and iPhone X, with the current updates on my iphone and Sonos. I have this same problem and I tested the scenario Stephone_D_118 describes above and he is correct. I agree it is an app issue. If I keep the app alive the songs play perfectly all the way through. If I let the screen lock and the iphone sit untouched, the app starts skipping in the middle of every song. If I let the iphone sit untouched through 3 songs, it will stop playing. SONOS, we need some help with this issue.
I have had my Sonos system for a few years now and I have been experiencing this issue from the beginning. I started with a Samsung S6 and am currently on an S8. As with others, steaming from something like Pandora, iHeart or Amazon always
works fine. However, when streaming music from my phone, it plays the first song then skips the last 15-40 seconds of every song after that. Additionally, it has had the problem of completely stopping about 20-30 minutes into playback from the phone. When this happens, I get back into the phone and Sonos immediately says that it's reconnecting with the wifi. It then picks up in the middle of a completely different song. I have always felt this was BS as the phone has a direct line to the wifi about 15 feet away. There is no way it was losing connection.

Anyway, I have popped in here about once a year to see if any progress has been made and, as usual, it appears that is a big NOPE! I have been reading through some of the more recent posts and noted that many of the iPhone users seem to have had some luck with disabling the screen lock. Tonight, I thought I would give this a try while I was working out. Samsung doesn't allow you to disable screen lock. Instead, I can only set it for a maximum of a 10-minute delay. So, I made sure to toggle the screen in Sonos every 10 minutes or so to keep the phone active. Lo and behold, it worked. It played all the songs to the end and never stopped once. I will continue this moving forward to see if it is consistent.

Like so many others here, I have always felt this was an app issue. I have a strong router/wifi signal and I'm in a very close line of sight when working out. There is no way this is interference. The only thing that changed tonight was the fact that I kept the screen open and active. If this continues to work for me, then the proof is in the pudding. It is an app issue that can't properly stream music from the phone when the screen is locked. As other users have pointed out, there is no way that all of those people out there with this problem are experiencing interference. It just doesn't compute, statistically. Messing with my phone every 10 minutes will be a hassle and I shouldn't have to do it. But if it works for my music, then so be it - for now.

Please, Sonos, fix this issue
Same problem. Diagnostics 814082233.
SONOS TEAM. This is ABSOLUTELY NOT due to wifi issues. The songs drop at the same point every time, regardless of whether I am next to the AP or in a different room. Get your act together and fix this.
Diagnostic #652506993
Since the last update, yesterday I'm having the problem of a song partially playing then skipping to the next when playing from a stored playlist. Nothing else has changed. It is happening on both this iphone and on my ipad. Turning off the autolock seems to work on the iphone. I've used the speakers for years without any issue until this newest update.
Then go ahead and submit a system diagnostic within 10 minutes of replicating this issue, and either post the number here, or contact Sonos to discuss it. There may be information included in the diagnostic that will help Sonos pinpoint the issue and help you find a solution.

There are many differing issues that will look similar, in terms of symptoms. Yours is evidently different than others. Provide Sonos the opportunity to look in to it, and they may be able to come up with an answer to assist you.
It isn't my scenario, I'm using Android and no OS updates have been released since last December, where last stable version was released. And just to add something else to the equation, I have changed the AP to channel 6 as suggested. The result is the same. Sometimes I can even hear a song and after 12 to 20 seconds it jumps to the next as a never ending intro which doesn’t sound. I have tried getting into spotify and using the play on “available devices” options and works with no jumping. So it gets me back to a Sonos app issue.
It’s not SONOS, it’s IOS! Thanks APPLE for running a huge monopoly that is able to destroy the credibility of a brilliant company as cool as SONOS! 😠 It’s not the first time they do this and it won’t be the last!
I have exactly the same issue. Diagnostic number 109474703.

I don’t think that a Wi-Fi interference answer helps. As other users have mentioned, the app was working before, nothing have changed with the access point or the number of devices around the place where I heard music. Songs skip at same time. We are in a world where consumer focused companies have moved consumers to a Wi-Fi world, so yes a lot of transmitters and devices on same frecuencies and channels are out there, so FIX how you handle the connection!!!


Hi Charles M,

I see in your report that your speaker has a pretty weak connection to your wireless network. This could be due to range, or interference from nearby networks, or both. How far from your router is your speaker? Generally, the wireless range is around 35-40 feet, but that can depend on the environment.

Also, there are some wireless networks in close range that are running on the same wireless channel as your own. This can make it hard for your speaker to stay connected. Please try changing your router's wireless channel to 6 and see if that helps.




Hello Jeff.

The speaker is exactly 2 inches away from the Access Point where it gets connected, so i don't think that would be the issue. The device where I get the music play is like 5 feet from it and gets a -40 dBm (or lower) signal strength from the AP. The readings right next to the speaker are around -20 dBm, which you know, it's a great value for signal strength. At 2.4MHz, which is the used frequency by the speaker, there are another 10 networks, some of them already on channel 6, so no guarantee that this will work either. The AP has been transmitting on channel 6 since months ago without giving problems to the speaker. Things started after last Sonos app update.

Reply