Playbar audio drops out



Show first post
This topic has been closed for further comments. You can use the search bar to find a similar topic, or create a new one by clicking Create Topic at the top of the page.

179 replies

Userlevel 7
Badge +26
Hi gpaulnelson, does that happen from any source you're watching on the TV? Is it the TV's menu you're going to or another device?
It seems to happen from any source - DirecTV, Amazon, Netflix, streaming from the apps, etc
Userlevel 7
Badge +26
It seems to happen from any source - DirecTV, Amazon, Netflix, streaming from the apps, etc

Thanks. Looks like you're working with our team over Twitter on this one too. If you'd like to keep working there for a bit we'll be happy to assist there. This will likely be best off taken over to the phones where you can get some live help from a technician directly. You're welcome to give us a call on our support line too, but for now we can assist on Twitter.
Thanks Ryan, i'll keep hitting them up over there
I too have the same issues. I have the Playbar connected to my Samsung KS8000. I have everything switched to PCM/Stereo, but still get a half second sound drop. Does anyone know if an optical to HDMI converter such as this would help?

https://www.amazon.com/Tendak-Optical-Extractor-Converter-Splitter/dp/B017B6WFP8/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1493784909&sr=8-3&keywords=optical+to+hdmi
Or would a splitter such as this fix the sound drop?

https://www.amazon.com/Portta-Toslink-Digital-Switcher-Dolby-AC3/dp/B00U3RJT7U/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1493787602&sr=8-4&keywords=portta%2Btoslink&th=1
I'm having same issue. Only happens when watching Netflix -- sound cuts out intermittently usually for a few seconds. Diagnostic # is 7430589. Can someone please help?
Userlevel 7
Badge +19
I too have the same issues. I have the Playbar connected to my Samsung KS8000. I have everything switched to PCM/Stereo, but still get a half second sound drop.

Hello dresalonga. What is the source of the audio?

I'm having same issue. Only happens when watching Netflix -- sound cuts out intermittently usually for a few seconds. Diagnostic # is 7430589. Can someone please help?

Hi Joe. Is Netflix coming from an app in your TV or from another device?
From an app on the TV. It is a Samsung if that helps.
Userlevel 7
Badge +19
Could you check the optical cable for and significant bends or damage? At the time we sent the diagnostic was audio playing through the app on the TV? If not, let's recreate the issue and run a diagnostic immediately after. Based on this diagnostic, it seems to not be receiving a signal at all from the TV.
Cable looks fine. Here's a diagnostic with the sound on while watching Netflix (sound was working fine at the time). 7433878
Userlevel 2
Badge +1
Hi Joe F,

First, make sure that there are no firmware updates available on your TV.

It seems that the PLAYBAR is not receiving a consistent stream of audio through the optical cable. If you switch the TV to Stereo (PCM) does the issue still happen?
Hi Joe F,

First, make sure that there are no firmware updates available on your TV.

It seems that the PLAYBAR is not receiving a consistent stream of audio through the optical cable. If you switch the TV to Stereo (PCM) does the issue still happen?


Hello Omar, just bought Playbar and subwoofer... sound dropping the same for me with my Samsung TV, been reading years worth of the same issue so not optimistic here. The only fix I have found was switching to PCM as you described, but getting lower quality movie audio.

What can be done here?
Userlevel 2
Badge +1
Hi Joe F,

Thanks for letting me know. It seems that the PLAYBAR is not receiving a consistent audio stream when the TV is set to Dolby Digital. We are currently working to improve our software so that you can get consistent audio feeds in Dolby Digital. For the time being, I would recommend leaving your TV set to Stereo (PCM).
I currently have the same issue and have posted other threads regarding the loss of audio.

But I must be honest as I'm really becoming discouraged with my experience on the Playbar. When it's working, It's great. But the dropping of sound, or the intermittent pulsating distortion is starting to get really old.

I love all my Sonos products as I've had them for years before purchasing the Playbar and have been a huge fan.

Support is working with me but at this point and seeing this issue reported by others concerns me very much. I will not purchase the sub as I was planning to until this issue is resolved.
Seem to be having the same problem, if set to dd5.1 I get drop out but fine in stereo. Are we any further forward with this ?
Userlevel 7
Badge +19
Hi there, allancain. Mind submitting a diagnostic report of this happening so we can take a look? We've had a few updates recently and would love to take a closer look at what is going on. Try to send DD5.1 audio to the PLAYBAR (giving dropouts) and then submit.

Be sure to reply with the seven-digit confirmation number it gives at the end. Much appreciated.
Userlevel 1
Badge
Uggh, I've been experiencing the same issue. Playbar audio dropouts...it actually sounds like just the main center channel drops and the left/right/rear channels seem muted. This has been an ongoing issue throughout the last 4 updates and it's really frustrating that it continues. I'm using an OTA DTV signal through a Tivo Roamio connected to an LG C7 TV and a Sonos Playbar, Sub, and Play 1's setup. Diagnostic #8117374.
Userlevel 7
Badge +19
Hello there, ronj. Thanks for the diagnostic report. I noticed your PLAYBAR is receiving a Dolby Digital 2.0 signal. Is it possible to change this to either to just Dolby Digital or Dolby Digital 5.1? Please let us know if this change makes anything better or if the issue persists. Additionally. if the issue persists, please submit another diagnostic while the audio is playing to the PLAYBAR.

Thanks in advance.
Userlevel 1
Badge
I assume that the broadcast that was being received at the time must have been a DD 2.0 signal? That seems strange as it's an HD OTA DTV signal from a major channel, but I guess that can happen. Everything is setup to simply pass through the received signal, so no there's no option to change it. Are you saying that the PLAYBAR doesn't handle DD 2.0 signals properly?
Userlevel 1
Badge
BTW, I was watching the ABC nightly news with David Muir at the time that the audio dropped from the PlayBar for about 15 minutes. It was recorded on my DVR. After the audio comes back to the Playbar, I rewind and watch the segment again and it works just fine. I'd say this has to be a bug in the Sonos code.
Userlevel 7
Badge +19
Correct. According to the last diagnostic, the PLAYBAR is receiving a Dolby Digital 2.0 signal. Outside of what is actually being broadcast, your TV can then give a different signal through its output (PCM, Dolby Digital, etc.). I would recommend double-checking the audio output settings on your TV. The PLAYBAR is tested to work properly with only PCM and Dolby 5.1 as noted here.

Additionally, should you run into another audio dropout, I would recommend running another diagnostic report and replying with the confirmation number it gives you at the end. This will help us to determine what happened right then and there.

Thanks!
Userlevel 1
Badge
I checked and my LG OLED65C7P (2017 Model) is setup to pass what it receives via HDMI directly through the optical output [Digital Sound Out = Automatic and SIMPLINK HDMI-CEC = on ].

Honestly, if I knew that the PLAYBAR doesn’t support Dolby Digital I wouldn’t have purchased it. The article you referenced is not clear that the PLAYBAR does not support Dolby Digital 2.0. Which I’m learning is a common format for some non-prime time TV shows that are broadcast OTA. It’s interesting that the PLAYBAR works well 90+% of the time with a DD 2.0 stream. Is there any way you can add support for DD 2.0 formally?
Userlevel 1
Badge
Sorry, forgot to mention that the TiVo Roamio source device is setup with the “Use Dolby Audio” option. There’s no option to set things up to use only DD 5.1 specifically, all of my equipment settings only allow for using Dolby Digital.
Userlevel 1
Badge
BTW, I just checked that recording and it's definitely a DD 5.1 stream. I used the Sonos app's Settings -> About My Sonos System and it indicates a DD 5.1 stream. So, I'm not sure why the log would show a DD 2.0 stream?