Rekommendationer för Hemmabio och TV - Samlingstråd

  • 10 April 2017
  • 2 replies
  • 3823 views

Userlevel 4
Badge
Letar du efter information kring installation av Sonos hemmabio eller detaljer gällande PLAYBAR och PLAYBASE? Här finner du svar angående surroundljud, Dolby Digital, rekommenderade TV-apparater och allt annat som ger dig bästa möjliga filmupplevelse med ditt Sonos-system. Vi kommer uppdatera denna artikel kontinuerligt allt eftersom fler och fler TV-apparater och övriga produkter blir rekommenderade.


Hur du får ut maximalt av denna artikel:


Läs igenom nybörjar-artiklarna med de grundläggande aspekterna såsom hur man kommer igång inklusive installationssteg.
Skulle det vara så att din fråga ej har blivit besvarad i någon av våra FAQs eller här nedanför så är du välkommen att skapa ett nytt inlägg. För är få ut det mesta av ditt inlägg så följer här några förslag på riktlinjer.

Denna sida är ej avsedd för aktiv felsökning, vilket innebär att eventuella frågor som ställs av användare här kommer att förflyttas och istället bli en egen tråd.

Riktlinjer för nya inlägg


Vad är det du eftersöker? Uttryck din fråga efter bästa förmåga.
Inkludera så många detaljer som möjligt gällande dina enheter och vad du önskar att åstadkomma.
Exempel på användbar information kan vara följande:
Modell av TV:
Kringutrustning (vilka ljud/bildkällor du använder):
Summering över hur din hemmabio är kopplad:


Innehåll: Letar du efter något särskilt?


TV-apparated, Blu-Ray spelare och HDMI-switchar som rekommenderas av våra medlemmar
Frågor angående produkter från andra tillverkare, exempelvis Apple TV


Vad ger den bästa hemmabio-upplevelsen med Sonos?


Ett hemmabiosystem från Sonos utgörs i grund och botten av en PLAYBAR eller PLAYBASE, som sedan kan uttökas med tillägg av en SUB och två högtalare för surround. Den ultimata upplevelsen uppnår du genom att strömma Dolby Digital 5.1 ljud till ett Sonos-system som du har placerat och konfigurerat efter tycke och smak. En del av den ultimata upplevelsen är även att kunna justera volymen med hjälp av din fjärrkontroll utan att felmeddelanden dyker upp på TV-skärmen och att sömlöst kunna hoppa mellan film och musik där båda låter exakt som dem ska.

Grundläggande om Sonos 5.1


PLAYBAR och PLAYBASE utgör navet i vårt hemmabiosystem och installeras enligt dessa steg. Du finner även en sammanställning av de krav som gäller här.

Du kan använda ett par PLAY:1, PLAY:3 eller PLAY:5 gen2 som surroundhögtalare tillsammans med PLAYBAR eller PLAYBASE. En CONNECT:AMP med traditionella högtalare från tredjepartstillverkare kan också sammankopplas som surroundhögtalare tillsammans med PLAYBAR eller PLAYBASE på detta vis. Som kronan på verket fullbordas 5.1 konfigurationen av en SUB som kan placeras överallt. I hörn, under soffan eller mitt i rummet för att briljera i all sin dundrande prakt.

När det kommer till att välja rätt högtalare för surround så bör detta baseras på storleken av det rum där hemmabio-systemet skall placeras. Två stycken PLAY:1 fungerar alldeles utmärkt i de flesta rum men i väldigt stora utrymmen kan PLAY:3 och PLAY:5 gen2 utgöra ett ännu bättre alternativ. Ta en titt här för instruktioner hur du åstadkommer surroundljud med Sonos, inklusive var högtalarna bör placeras.

Undvik också att installera PLAYBAR upp och ner av misstag.

Grundläggande om TV-apparater


Din TV bör ha sina interna högtalare avstängda med inställning för att skicka Dolby Digital 5.1 ljud till den optiska ljudutgången om möjligt. För mer information om hur du väljer rätt TV se här.

Kontrollera surroundljudet


Som standard ansluts din TV till PLAYBAR eller PLAYBASE via optisk kabel.
Se till att ljudkällan som du tänker spela är i Dolby Digital 5.1 format för att få ut det mesta av din enhet.
För att vara säker på att du spelar upp 5.1 ljud så kan du gå till ‘Om mitt Sonos-system’ i Sonos Controller. Väl där så kan du guida dig själv fram till PLAYBAR eller PLAYBASE i listan varpå det bör stå ‘Ljud In: Dolby Digital 5.1’ om enheter tar emot en sådan signal. Vid stereosignal visas ‘Stereo PCM’.

Hur du får Dolby Digital till PLAYBAR eller PLAYBASE


Om PLAYBAR eller PLAYBASE ej visar Dolby Digital 5.1 så kan man kontrollera ett par saker.
Är video/ljudkällan som du försöker spela upp i formatet Dolby Digital 5.1? Är du säker på att så verkligen är fallet?
Kontrollera att alla ev. enheter som ljudet transporteras igenom har funktionalitet att föra vidare Dolby Digital 5.1 utan några justeringar.
Om du t.ex har en kabelbox ansluten via HDMI till din TV så behöver du säkerställa att din TV klarar av att föra över Dolby Digital 5.1 från HDMI till optisk anslutning.

Om någon eller några av dina enheter inte kan överföra Dolby Digital 5.1 till PLAYBAR eller PLAYBASE så finns det andra alternativ som våra community-medlemmar rekommenderar. Exempelvis användning av en HDMI-switch i vilken du ansluter alla dina HMDI-källor för att sedan skicka vidare ljudet via optisk utgång till PLAYBAR eller PLAYBASE och bilden via HDMI till TV-apparaten.

Ljudformat


Dem vanligaste ljudformaten för hemmabio är: Dolby Digital, Dolby Digital Plus, DTS, and Stereo PCM. PLAYBAR och PLAYBASE kan hantera samtliga av dessa förutom DTS och Dolby Digital Plus.

Vid Stereo/PCM ljud så mixar PLAYBAR och PLAYBASE om ljudet för att simulera vänster, höger, center, subwoofer och bakre ljudkanaler för att på så vis säkerställa att alla komponenter spelar upp ljud.

Omkodning av DTS


PLAYBAR och PLAYBASE stödjer ej DTS men det finns vissa produkter som kan omvandla en DTS-signal till Dolby Digital 5.1.
Exempel på detta är vissa Blu-Ray spelare, t.ex Samsung BD-F6500, Samsung BD-F5900, och Samsung BD-F5700.

Flera spelkonsoler är även kapabla till att göra denna konvertering, exempelvis
Xbox One och PlayStation 4. Klicka på namnen för ytterligare instruktioner.

Kom ihåg att även om du omkodar DTS till Dolby Digital så måste även din TV kunna skicka vidare denna signal, annars kommer ljudet i slutändan fortfarande att vara Stereo/PCM.
Bland våra community-medlemmar så rekommenderas ett flertal modeller på HDMI-switchar för att kringgå detta. Du kan läsa mer om detta här.

Val av TV


Det kan vara svårt att välja vilken TV-apparat man ska köpa då valmöjligheterna är många.
Vad gäller Sonos PLAYBAR och PLAYBASE så är det allra viktigaste att TVn kan överföra en Dolby Digital 5.1 signal från HMDI-ingång till optisk utgång. Det är även fördelaktigt om den använder sig av en IR fjärrkontroll för att på så vis kunna justera volymen på din TV.

Vi har sammanställt en lista på TV-apparater som andra användare anser fungera bra med Sonos som du finner här.

Fjärrkontroller


PLAYBAR och PLAYBASE har en inbyggd infraröd sensor som kan plocka upp kommandon från de flesta fjärrkontroller. Trots att Bluetooth och RF-fjärrkontroller inte är kompatibla med infraröda sensorer så kommer dem ofta med en medföljande IR Blaster som kan placeras framför den inbyggda sensorn.
Du kan konfigurera PLAYBAR och PLAYBASE till att fungera tillsammans med din fjärrkontroll genom att gå till Rumsinställningar > PLAYBAR eller PLAYBASE > Konfigurera tv > Konfigurera fjärrkontrollen i Sonos Controller.

Hur man tar bort meddelanden på skärmen vid volymjustering


Vid konfiguration av PLAYBAR eller PLAYBASE så vill du även passa på att inaktivera dem inbyggda högtalarna i din TV för att undvika eko. En del TV-modeller visar ett meddelande på skärmen när volymen ändras samtidigt som de inbyggda högtalarna är inaktiverade.

Om du skulle råka uppleva detta så finns det ett par saker som du kan pröva. Läs mer om dessa tips här.

Om just din TV inte besitter möjligheten att stänga av dessa meddelanden så rekommenderas att du försöker att använda en universalfjärrkontroll för att kringgå detta.
Ett annat knep är att helt enkelt inte stänga av de inbyggda högtalarna och istället ansluta något till hörlursuttaget på TVn. Många modeller kommer med funktionaliteten att TVns högtalare tystas när något är anslutet till hörlursuttaget, vilket innebär att man då fortsatt kan spela upp ljudet i sin PLAYBAR eller PLAYBASE utan några meddelanden på skärmen.

Avancerade ljudinställningar


I Sonos Controller finner du två inställningar som kan slås på och av beroende på vad som önskas just för stunden.
Dessa inställningar heter ‘Talförbättring’ och ‘Nattljud’.

Talförbättring gör så att dialoger blir lättare att urskilja.
Markera ikonen som ser ut som en pratbubbla i rummet där PLAYBAR eller PLAYBASE finns för att aktivera/inaktivera detta.

Nattljud gör så att ljudet justeras vid lägre volym. Om du sitter uppe sent och inte vill störa familj och grannar så kommer denna funktion dämpa explosioner och andra bastunga ljud, samtidigt som sköra ljud-moment framhävs.
Markera ikonen som ser ut som en halvmåne i rummet där PLAYBAR eller PLAYBASE finns för att aktivera/inaktivera detta.
Om du inte ser dessa ikoner, kontrollera att PLAYBAR eller PLAYBASE är inställt på att spela upp ljudet från TVn.

Bland Rumsinställningar finner du ytterligare två alternativ för PLAYBAR eller PLAYBASE.

Uppspelning av musik som erbjuder en av två ljudprofiler för surroundhögtalare:
Stämningsskapande (standard, diskret, stämningsskapande ljud).
Full (möjliggör fylligare ljud som täcker hela intervallet).
Dessa alternativ träder enbart i kraft vid lyssning av musik och har ingen påverkan på ljudet som kommer från den optiska anslutningen (TV/Film).

TV-dialog
Tillåter dig att minska och öka fördröjningen mellan ljud och bild för att uppnå synkronisering.

This topic has been closed for further comments. You can use the search bar to find a similar topic, or create a new one by clicking Create Topic at the top of the page.

2 replies

Userlevel 4
Badge

Enheter som rekommenderas av vår communityTV-apparater som är rekommenderade

39 tum eller mindre
Sony KDL-32W653A
Sony KDL-37W5500

40-45 tum
LG 42LH5000
Philips 42PFL7008
Samsung UE40F8000
Sony KDL-42W653A
Sony 42W805

46-49 tum
Samsung UE48JU7000 - 4k
LG 49UF695 - 4k
LG 49UF770V - 4k
LG 47LM6700
LG 47LV5500

LG 47LH3000
Samsung UE46F6740
Sony Bravia NX713 (KDL-46NX713)
Sony Bravia KDL-50W704A
Sony Bravia KDL50W755C


50-55 tum
Philips 55PUT4900 - 4k
Samsung UN55JU7100 - 4k
Samsung UN55KS8000 - 4k
Samsung UE55F9000STXXU - 4k
Samsung UE55JU7000 - 4k
Samsung UE55JS9000 - 4k
Samsung UE55KS8000 - 4k
Samsung UE55KS9000 - 4k
Sony XBR 55X850A - 4k
Philips 55pus7600/12 - 4k. Fjärrkontrollen är endast RF och kan därför inte styra PLAYBAR eller PLAYBASE:
LG 55LM6700
LG 55LV5500

LG 55EF9500
Samsung UE55JS9000 - Upplevde tidigare ett problem som nu har blivit åtgärdat. För mer information se här.
Sony KDL 50W808C
Sony KDL 55W829
Sony KDL5 5EX720
VIZIO XVT553SV

56-59 tum
LG 58UF830v - 4k


60-65 tum
Sony XBR 65X850C - 4k
LG 60UH8500 - 4k
LG 60LM7200
LG 60PM670S
LG 65EF9500
LG OLED 65EG9600
Samsung PN60F8500AF
Samsung PS64F8500
Sony KD65x8508
VIZIO E601i-A3

70 tum eller större
VIZIO P702ui-B3u - 4k
VIZIO M70-C3 - 4k
Sharp LC-80LE632U
Sony KDL70R550A
VIZIO M701D-A3
VIZIO M801D-A3HDMI-switchar som rekommenderas av vår community
Octava HD-41
Monoprice ARC version 7974


Blu-Ray spelare som kan omkoda DTS till Dolby Digital
Samsung H6500
Samsung F7500
Samsung BDD5500
Samsung BD-F5900
Samsung UBD-K8500 UHD Blu-Ray Player
Userlevel 4
Badge

Guide till diverse ljudkällor och enheterDetta stycke innefattar enheter som enligt erfarenhet har fungerat väl tillsammans med Sonos hemmabio.Vi kommer gå igenom ett par detaljer för hur dessa används på bästa sätt. Vi har markerat enheter som kan omkoda DTS till Dolby Digital 5.1 med en asterisk*.

Samtliga inlägg är minimerade och kan expanderas genom att trycka på 'Show Content'.

Apple TV
Apple TV kan konfigureras till att föra över Dolby Digital surroundljud till din TV via HDMI. Detta gäller även äldre modeller av Apple TV där dem istället överför Dolby Digital surroundljud via sin optiska ljudutgång.
Se bara till att Apple TVns ljudinställningar att satt på Dolby Digital Surround så kommer du att uppleva surroundljud tillsammans med din PLAYBAR eller PLAYBASE.

Du kan även använda fjärrkontrollen till din Apple TV för att justera ljudvolymen på PLAYBAR. Många modeller av Apple TV levereras med en IR-fjärrkontroll som kan hanteras av PLAYBAR och PLAYBASE på samma sätt som liknande typer av fjärrkontroller.

Fjärde generationen av Apple TV nyttjar en Siri-fjärrkontroll som använder HDMI-CEC teknologi.
Denna kan användas om du redan har en existerande fjärrkontroll som är konfigurerad med PLAYBAR eller PLAYBASE. För mer information, se här.


*Blu-Ray spelare
Blu-Ray spelare kan överföra Dolby Digital 5.1 till din PLAYBAR eller PLAYBASE. Förutsatt att din ljudkälla innehåller ett ljudspår i Dolby Digital 5.1 så kommer Blu-Ray spelaren att skicka det till din TV. Om TVn därefter levererar detta till dess optiska ljudutgång så kommer du att åtnjuta Dolby Digital 5.1 i ditt Sonos hemmabiosystem.

Somliga Blu-Ray spelare kan även omkoda DTS till Dolby Digital och därefter överföra detta till din TV. Vid användning av någon av dessa eller dessa modeller så kommer du att uppleva Dolby Digital surroundljud även om den ursprungliga källan är kodad i DTS-format.


Chromecast TV
Chromecast kan konfigureras för att överföra Dolby Digital 5.1 till PLAYBAR eller PLAYBASE genom att ansluta Chromecast TV via HDMI-kabel till din TV och förutsatt att TVn är kapabel att skicka vidare surroundljudet via optisk utgång så kommer 5.1 uppspelning från appar att resultera i surroundljud ur PLAYBAR eller PLAYBASE.

*Playstation 4
Playstation 4 kan konfigureras för att överföra Dolby Digital 5.1 till PLAYBAR eller PLAYBASE genom att ansluta Playstation 4 via HDMI-kabel till din TV eller direkt till PLAYBAR eller PLAYBASE med en optisk kabel. Kolla in denna guide för hur du konfigurerar din Playstation 4. Förutsatt att TVn är kapabel att skicka vidare surroundljudet via optisk utgång så kommer resultatet vara surroundljud ur PLAYBAR eller PLAYBASE.

Roku
Roku kan konfigureras för att överföra Dolby Digital 5.1 till PLAYBAR eller PLAYBASE via HDMI-kabel till din TV. Gå till menyn för inställningar och ställ in ljudet på ‘Automatiskt’ eller ‘Surroundljud’.
do so, head into the settings menu then set the audio mode to “Auto” or “Surround sound”. Förutsatt att TVn är kapabel att skicka vidare surroundljudet via optisk utgång så kommer resultatet vara surroundljud ur PLAYBAR eller PLAYBASE.


Appar till Smart TV
Förutsatt att TVn är kapabel att skicka vidare surroundljudet via optisk utgång samt att innehållet som du titta på är kodat i Dolby Digital 5.1 så kommer resultatet vara surroundljud ur PLAYBAR eller PLAYBASE.

*Xbox One
Xbox One kan konfigureras för att överföra Dolby Digital 5.1 till PLAYBAR eller PLAYBASE.Kolla in denna guide för hur du konfigurerar din Xbox One. Du kan antingen ansluta Xbox One till din TV via HDMI eller direkt till PLAYBAR eller PLAYBASE med en optisk kabel.