Answered

Constant audio delay / out of sync from ONE SL surrounds


So I have been trouble shooting this issue since the first week of November 2022.I have had my setup since June 2022, with no issues until the first week of November.

I have an ARC sound bad, gen3 Sub and 2 One SL that I use as surrounds. They area all bonded to the arc in the living room. 

I have gone through multiple trouble shooting sessions via chat and on the phone as well.

The issue: There is an audio delay from the One SL surrounds whenever I am watching TV or streaming audio. The audio from the TV to the Arc is perfect, there is a delay coming from the surrounds only. Whenever I start a session, the audio is in sync for the first 10 or so minutes, and then the delay becomes noticeable. When I change the source, or when I turn off the surrounds and turn them back on immediately in the app, they are in sync again, until 10 or so minutes the delay becomes noticeable. The delay gets worse over time past the 10 minute mark. 

 

Since June I had the the whole system connected via wifi with no issues. Here is a list of things I have tried to resolve the issue:

  • I installed a separate wifi router that only had the Sonos system on it, same issue
  • I did a factory reset on the whole setup, same issue
  • I tried it with and without Trueplay, same issue
  • I reset the router, same issue
  • I connected the Arc via Ethernet cable, same issue
  • I tried adjusting the response time from low, to mid, to high, to max, same issue
  • I tried adjusting the lip sync slider, same issue
  • I tried disconnecting my cable box from the TV, same issue
  • I tried SonosNet channels, 1, 6 and 11, same issue 

I am at a loss of what other things I can try, what I do know is that from June until November, I was in love with the Sonos system I have at home. Since then, I find myself turning off the surrounds in my day to day use of the system, or when I am watching a movie that I am into, I spend the whole time toggling the surround audio on/off every 10-15 minutes to reset the delay.

 

Yes my home has a bunch of wireless items, cameras, doorbells, smart lights etc. but nothing has really changed since June in terms of anything that can be causing wireless interference. My guess is that now since the Arc is connected via ethernet and communicates to the Surrounds via Sonosnet, it is unrelated to the wifi and less prone to wireless interference? 

The people I have chatted with/spoken to seem to tell me that on their end, there is no sign that anything is wrong with my system. 

Any tips or advice from anyone who has had the same issue would be greatly appreciated. 

 

Case number: ******** 

Diagnostic: 1290882174

 

Moderator Note: Removed case number as it is considered private information.

icon

Best answer by Corry P 26 January 2023, 10:31

View original

10 replies

Userlevel 7

Try removing the One SLs as surrounds in the Sonos app and swapping the speakers. Then add them as surrounds again.

Ill give that a try this evening, I’ll report back. 

I can confirm that did not resolve the issue. 

Userlevel 7
Badge +21

SonosNet isn’t exactly a standard WiFi signal, which is why standard WiFi devices don’t show it, but it uses the same channels so other WiFi devices can impact it. It is also subject to other 2.4 GHz and 5 GHz interference.

Since you have the Arc wired you should be able to look at the Network Matrix and see if it is showing any issues.  Use the Arc’s IP here: http://0.0.0.0:1400/support/review

The surrounds should be connecting on a 5 GHz channel and automatically picking a clear one. You don’t by chance have them connected to Ethernet too?

 

Do you have other WiFi or RF emitting devices close to the Arc or surrounds, within about a meter? If so can you do a temporary move to get that much clearance?

A major pain, but one I had to use to find my problem here, is to power down your other gear and see if Sonos starts working. If it does plug about half the gear back in and test again. Keep it up until you find the problem device. In my case it was an external hard drive, not even a radio in it, just horribly RF noisy electronics.

Thanks for your input, I’ll try that out tomorrow. Unfortunately only the arc is connected via Ethernet. The TV is wall mounted with the arc directly below it, also wall mounted. I don’t have many things nearby that may be causing interference. 
 

I do have a 5 GHz wifi, but that router is quite far away (maybe 45 feet away) I can try locking the 5 GHz wifi to a specific channel? 
 

The closest device to the ARC is the cable box (I’m with Vidéotron in Quebec, which is some type of iptv box really) but I tried disconnecting it from the TV and turning it off and it didn’t resolve the issue. 
 

My oven which is maybe 30 feet away emits a wifi signal. Ill also try disconnecting electronic devices that are nearby although nothing is within 1m of the arc really. No new electronics nearby since June either. 
 

I’ll have a look at the network matrix to see if anything seems odd when I get the chance tomorrow and report back! 
 

I currently have the home 2.4 ghz wifi on channel 1 with Sonos set to channel 6 and it hasn’t resolved anything. 

@ajad26
What happens if you uncable the Arc from the LAN and run it (all Sonos devices) on your WiFi signal instead?

Userlevel 7
Badge +18

Hi @ajad26 

Welcome to the Sonos Community!

Given that there’s no sign of interference or transmission issues on your system, something is not working like it should. To narrow down the issue I recommend removing the surrounds from the Arc, physically swapping them over, then bonding them back to the Arc again.

Remove surround speakers

Add surround speakers to a Sonos home theater

As you have already tried factory-resetting your whole system, whatever the result is of the test above, I recommend you get back in touch with our technical support team. If the issue followed the speaker to the left, then that One SL likely has a fault and needs replaced. If the issue sticks to the right, then the Arc is likely the device with an issue, or there’s something about the location of the right speaker.

I have a feeling this won’t be resolved without something being replaced - it could be the location of the right speaker (interference, or maybe it’s just in the corner of two thick walls), but I don’t see evidence of this in the diagnostics.

I hope this helps.

Edit: I’ve just been advised the RR One SL seems to have a fault. I’ve added notes to your existing case.

 

Hi @ajad26 

Welcome to the Sonos Community!

Given that there’s no sign of interference or transmission issues on your system, something is not working like it should. To narrow down the issue I recommend removing the surrounds from the Arc, physically swapping them over, then bonding them back to the Arc again.

Remove surround speakers

Add surround speakers to a Sonos home theater

As you have already tried factory-resetting your whole system, whatever the result is of the test above, I recommend you get back in touch with our technical support team. If the issue followed the speaker to the left, then that One SL likely has a fault and needs replaced. If the issue sticks to the right, then the Arc is likely the device with an issue, or there’s something about the location of the right speaker.

I have a feeling this won’t be resolved without something being replaced - it could be the location of the right speaker (interference, or maybe it’s just in the corner of two thick walls), but I don’t see evidence of this in the diagnostics.

I hope this helps.

Edit: I’ve just been advised the RR One SL seems to have a fault. I’ve added notes to your existing case.

 

Awesome, I’ll give the tech support a call later this afternoon when I get back home. I was listening closely yesterday and the issue does indeed seem like its coming from one surround only. 

 

Appreciate the input, will update the thread afterwards! 

 

 

FYI Sonos will be sending me a One SL under warranty as it appears the RR One SL is indeed faulty. 

Userlevel 7
Badge +18

Hi @ajad26 

Fantastic! Thanks for updating the thread! 

Please remember to remove the surrounds from your Arc before sending the speaker away to pave the way for the replacement being added.

Reply