PSA: DO NOT UPDATE TO THE NEW APP YET (list of issues included)


Userlevel 7
Badge +4

Please if u have some issues u don’t see in my post, add them with bulletins, so there is a comperehensive lists for other users or the SONOS itself.

 

Device: iPhone 14 Pro Max - iOS 17.4.1

1.) If u’re trying to TruePlay ERA’s 300 in the NEW APP (80.00.04), and microphones are disabled on the ERA’s themselves, then the TruePlay process fails.This is due to disabled microphones. If i tried it in the OLD APP (16.1), there was a step/prompt that warned me exactly about the microphones e.g. that they need to be enabled, so the TruePlay could run successfully. This prompt is missing in the NEW APP (80.00.04). So if u’re having TruePlay issues, try to enable microphones.

2.) If u’re having issues with TruePlay not starting after tapping/hitting “Continue” button in the NEW APP (80.00.04), reboot your phone and it should work.

3.) If u’re experiencing some other issues in the NEW APP (80.00.04), they might be mitigated by going to “Account” / “App Preferences” / “Reset App” which will logout you out of the app and u'll have to sign in again and go through the initial wizard, which's gonna find your existing system.

4.) I also had issues with my existing Apple playlist. After hitting play, songs were skipped one by one and nothing was playing. NEW APP (80.00.04)

5.) The removal of surrounds simply doesn’t work in the NEW APP (80.00.04). Even if i’ve factory reset them, the process failed. When i tried it on the OLD APP (16.1), it worked like magic.

6.) Addition of new speakers (ERA 300 in my case) did not work in NEW APP (80.00.04) either at all, or it crashed during the pairing/registering/wi-fi wizard. I’ve spent approx. hour on Sonos support to achieve nothing.

7.) “System Settings” / “Manage” / “About my system” / “Audio in:” doesn’t display the audio format/kodek in the NEW APP (80.00.04). So for example, if u’re wondering if lossy DD+ ATMOS is playing or the lossless DTHD ATMOS is playing, at the moment u're out of luck. NEW APP (80.00.04)

8.) “System Settings” / “Manage” / “About my system” / “Sonos ID. ”If your ID is not displayed, try the “Reset App” steps and it could help. NEW APP (80.00.04)

9.) “System Settings” / “Your System” / “Room” / “Products” /  “Specific Product” / “Status” / “Network”. The input field is empty and does not display name of the network for existing products. NEW APP (80.00.04)

10.) “System Settings” / “Your System” / “Room” / “Products” /  “Specific Product”. Enable or Disable Wi-Fi does nothing / displays “Something went wrong” error. NEW APP (80.00.04)


103 replies

Userlevel 2

Adding another issue here:

 

My System disappeared after updating

Really annoying. After the update all my speakers except my beam are gone from the app. The beam is not even producing sound anymore from the TV. Anyone with tips on how to fix?

Userlevel 3

Can’t play music, nor modify the settings, nor add to queue from my shared folder.
This update is a piece of crap. What kind of company release such garbage ???

Seriously it’s a shame !

Userlevel 2

I keep getting asked to enable Local Network on my iOS app. It's already enabled, and no combination of app reset, phone restart, app reinstall etc. seems to help. Just won't work.

I'm just about to be done with Sonos. Good hardware but horrendously unstable software.

Userlevel 2

The new app is awful. no point having Amazon music as I can not play it.

Userlevel 5
Badge +8

I'm not going to be surprised if sonos actually does rollback this one.

As the list of issues seems to be growing.

Userlevel 7
Badge +4

@Keith N or @Corry P could u guys please take some notes from this Topic and forward it to developers? Because doing BETA testers for you in PROD environment is not really something many of us take as a leisure acitivity, so at least take as much info as u can and push it to Devs. Thanks.

Userlevel 1

I can’t change the Wi-Fi settings on a ethernet connected play 1

I can’t complete the Wi-Fi onboarding of a play 1 (stops on the connect to my router step)

When that step does work, it stops on the add the speaker to the room step

If I get past both of those steps above, I see this update message, and when I click it I’m blocked as “not being the owner”.

 

Userlevel 2
Badge

I had saved 30  radio stations in MY STATIONS.  All gone.  Has anyone found where these are now, or whether user-selected stations have been deleted by this crap update?   Really bad planning Sonos….

Userlevel 3
Badge

Sonos user for 16 years. Genuinely, this may actually be the single worst and poorly thought out application 'upgrade' in the history of apps. Are Sonos sitting there congratulating themselves and drinking champagne thinking they've actually make progress here? After two days of disbelief, I'm pretty much done with them. They will write a book about this company one day, how to alienate and destroy all goodwill and customer satisfaction in just 24 hours. It will be taught in all the best business schools. Bye Sonos

Userlevel 2

Another issue is unable to add songs to a queue. No option to Add to end of queue, Play Next , play now etc.

Userlevel 2
Badge +3

The new app is awful. no point having Amazon music as I can not play it.

That’s nothing to do with the app, there’s a problem with the Amazon Music » Sonos connection.

 

https://status.sonos.com/

Userlevel 1
Badge

Sonos Boost is not shown in about your system.

I did not try what happens if you factory reset the Boost and try to add it again.

The web app still shows the Boost btw.

Userlevel 1
Badge

none of my speakers (about 10 of them, various models about 10 years old, all running S2) can be found with this new app. I took the liberty of emailing the CEO about it before my better half did - I’m more diplomatic than she is.

Userlevel 3

The new app is a disaster and the reasons are endless. The immediate solution is simple: Sonos should re-post / re-release the old app so that users who want to revert can do so while we all wait for the new app to be fixed. This is the second time in the last few years that Sonos has made a mistake so profound that it will require a public apology from the CEO. Sonos, please put the old app back in the App Store now!

Userlevel 2
Badge

I rolled back to version 16.1 on my Android phone by following the tips on this post:   https://www.reddit.com/r/sonos/comments/1cnxj1d/how_to_roll_back_from_sonos_80_to_161_android/ 

Userlevel 4
Badge +1

any new device added using this new app is forcing everything onto SonosNet. even when connected via ethernet, with other devices on ethernet and nothing on wifi, it is forcing sonosnet and you can’t disable wifi. 

disable wifi results in the device rebooting a few times and staying on. 

Badge

Please if u have some issues u don’t see in my post, add them with bulletins, so there is a comperehensive lists for other users or the SONOS itself.

 

Device: iPhone 14 Pro Max - iOS 17.4.1

1.) If u’re trying to TruePlay ERA’s 300 in the NEW APP (80.00.04), and microphones are disabled on the ERA’s themselves, then the TruePlay process fails.This is due to disabled microphones. If i tried it in the OLD APP (16.1), there was a step/prompt that warned me exactly about the microphones e.g. that they need to be enabled, so the TruePlay could run successfully. This prompt is missing in the NEW APP (80.00.04). So if u’re having TruePlay issues, try to enable microphones.

2.) If u’re having issues with TruePlay not starting after tapping/hitting “Continue” button in the NEW APP (80.00.04), reboot your phone and it should work.

3.) If u’re experiencing some other issues in the NEW APP (80.00.04), they might be mitigated by going to “Account” / “App Preferences” / “Reset App” which will logout you out of the app and u'll have to sign in again and go through the initial wizard, which's gonna find your existing system.

4.) I also had issues with my existing Apple playlist. After hitting play, songs were skipped one by one and nothing was playing. NEW APP (80.00.04)

5.) The removal of surrounds simply doesn’t work in the NEW APP (80.00.04). Even if i’ve factory reset them, the process failed. When i tried it on the OLD APP (16.1), it worked like magic.

6.) Addition of new speakers (ERA 300 in my case) did not work in NEW APP (80.00.04) either at all, or it crashed during the pairing/registering/wi-fi wizard. I’ve spent approx. hour on Sonos support to achieve nothing.

7.) “System Settings” / “Manage” / “About my system” / “Audio in:” doesn’t display the audio format/kodek in the NEW APP (80.00.04). So for example, if u’re wondering if lossy DD+ ATMOS is playing or the lossless DTHD ATMOS is playing, at the moment u're out of luck. NEW APP (80.00.04)

8.) “System Settings” / “Manage” / “About my system” / “Sonos ID. ”If your ID is not displayed, try the “Reset App” steps and it could help. NEW APP (80.00.04)

9.) “System Settings” / “Your System” / “Room” / “Products” /  “Specific Product” / “Status” / “Network”. The input field is empty and does not display name of the network for existing products. NEW APP (80.00.04)

10.) “System Settings” / “Your System” / “Room” / “Products” /  “Specific Product”. Enable or Disable Wi-Fi does nothing / displays “Something went wrong” error. NEW APP (80.00.04)

Adding that I lost certain playlist and I can’t add multiple playlist to the queue. It only plays one at a time. I believe this has got to be the worst update malfunction I have ever experienced.

Please if u have some issues u don’t see in my post, add them with bulletins, so there is a comperehensive lists for other users or the SONOS itself.

 

Device: iPhone 14 Pro Max - iOS 17.4.1

1.) If u’re trying to TruePlay ERA’s 300 in the NEW APP (80.00.04), and microphones are disabled on the ERA’s themselves, then the TruePlay process fails.This is due to disabled microphones. If i tried it in the OLD APP (16.1), there was a step/prompt that warned me exactly about the microphones e.g. that they need to be enabled, so the TruePlay could run successfully. This prompt is missing in the NEW APP (80.00.04). So if u’re having TruePlay issues, try to enable microphones.

2.) If u’re having issues with TruePlay not starting after tapping/hitting “Continue” button in the NEW APP (80.00.04), reboot your phone and it should work.

3.) If u’re experiencing some other issues in the NEW APP (80.00.04), they might be mitigated by going to “Account” / “App Preferences” / “Reset App” which will logout you out of the app and u'll have to sign in again and go through the initial wizard, which's gonna find your existing system.

4.) I also had issues with my existing Apple playlist. After hitting play, songs were skipped one by one and nothing was playing. NEW APP (80.00.04)

5.) The removal of surrounds simply doesn’t work in the NEW APP (80.00.04). Even if i’ve factory reset them, the process failed. When i tried it on the OLD APP (16.1), it worked like magic.

6.) Addition of new speakers (ERA 300 in my case) did not work in NEW APP (80.00.04) either at all, or it crashed during the pairing/registering/wi-fi wizard. I’ve spent approx. hour on Sonos support to achieve nothing.

7.) “System Settings” / “Manage” / “About my system” / “Audio in:” doesn’t display the audio format/kodek in the NEW APP (80.00.04). So for example, if u’re wondering if lossy DD+ ATMOS is playing or the lossless DTHD ATMOS is playing, at the moment u're out of luck. NEW APP (80.00.04)

8.) “System Settings” / “Manage” / “About my system” / “Sonos ID. ”If your ID is not displayed, try the “Reset App” steps and it could help. NEW APP (80.00.04)

9.) “System Settings” / “Your System” / “Room” / “Products” /  “Specific Product” / “Status” / “Network”. The input field is empty and does not display name of the network for existing products. NEW APP (80.00.04)

10.) “System Settings” / “Your System” / “Room” / “Products” /  “Specific Product”. Enable or Disable Wi-Fi does nothing / displays “Something went wrong” error. NEW APP (80.00.04)

Adding that I lost certain playlist and I can’t add multiple playlist to the queue. It only plays one at a time. I believe this has got to be the worst update malfunction I have ever experienced.

Add - using UTube music, can no longer shuffle songs. Instead have to physically click on each song one at a time. Ridiculous. Also lost all radio stations. Simple solution Sonos - just be honest say you have fouled up and revert to the previous app that worked ( not perfect but...).

So glad to see this. Just updated the app and I’m so sorry I did.  Nothing works.  It won’t let me change my network.  It isn’t finding my speakers. I’m beyond frustrated.

Userlevel 1

The app lag is just unbearable, despite the update. 

  • I have Arc playing tv but the app shows no music in queue and I have to kill the app or wait several minutes before it recognises the TV
  • Adding/removing groups to play audio just needs several attempts and takes minutes
  • Volume control has a massive lag and the slider keeps bouncing back to the original position

This system should work WITHOUT internet connection but at the moment it connects to SONOS backend first and then after a long pause it only starts to check local settings. It’s still an unusable hot mess.  

Sirius XM does not work either

  • can use in car but not at work/home now
  • loss of the Sleep function is terrible for home use
  • Layout has some potential, but usable features is terrible

Thanks guys for posting your problems and keeping this topic alive.

Is there any news on any likely improvements or scrappage of the new app, does anyone know? 

80.00.08:

Arc, 2 gen3 subs, 2 era 300s. Trueplay gets as far as waving/walking portion then stalls. Uninstall/reinstall of app doesn’t fix it. Also tried the play music trick for 10 seconds and still a nogo.

Nothing working here… 2x play1s as surrounds and a beam - absolute sh11t show.

can’t believe they’ve pushed the update.

friday night after a long work week, all I want to do is watch a bit of television with a beer and  chill

ridiculous! 
see you next tuesdays

Not being able to setup an IKEA Symfonisk speaker - tried everything, different iphone, different router, different access points, ethernet and wireless… 

Bad day buy into Sonos

Reply