Answered

My great Vinyl dilemma: the line in source level Bug and sonos lack of response

  • 6 December 2019
  • 73 replies
  • 1590 views

Badge +1

So I am ecstatic over using a new play 5 gen 2 as my sweet little hi fi compact setup in my bedroom for playing vinyl and digital there.  sonos does a better job translating vinyl to the digital realm and back than any other sub $1000 system.  I bought and returned a few, including the Bluesound.  play 5 gen 2 a BIG step up in SQ.  

But I now have a 2 month problem that Sonos is aware of and won’t fix.  my turntable has always had better than cd fidelity at source level set to level 9.  well now level 9 is with a bug and won’t work.  levels 1-8 work fine, but at a cost of lower fidelity from the digital volume reduction, making it pointless to spin records.  yes, level 10 is still operative, but only if you select 9.  selecting 10 leaves you at the last level you were on.  thus 9 is now skipped altogether.  the end result is if you toggle from 8 to 9, what is really happening is (listening) you are going from 8 to 10.  closing app and reopening verifies all this.

why the big deal?  because level 10 distorts with my albums and 8 or less sacrifices fidelity.  this all started about 2 months ago.

so...I have emailed and called Sonos REPEATEDLY about this problem.  they keep giving a standard line that it’s identified as a bug to fix and prioritized to fix it.  but after one month of calls and emails (they know me well now) nothing fixed.  finally in exasperation I asked for an engineer to call me.  after no less than 3 separate requests for this, finally a Kevin C. from software engineering calls me.  he’s very nice, but explains that he cannot divulge where the team is in the process.  he states essentially he’s not allowed.  when I stated that I just wanted to know if the bug will be fixed in a month or two more, he states he can’t tell me. when I asked if he can reassure me that it will EVER  get fixed, he states he cannot.

so I am going to the Community on this.  Is ANYONE else observing this bug and bothered by it enough to speak up here?  PLEASE POST HERE IF YOU FEEL THE WAY I DO ABOUT THIS BUG.  I clearly need a louder megaphone to move the needle on this issue.

Thanks to all!

icon

Best answer by Ryan S 6 December 2019, 20:57

Hey Tlcocks, I just checked in for you with the team on that ticket and the status. It is still being investigated and worked on. I know it’s frustrating not having an ETA or not knowing what the exact status is, but those things can change and we don’t want to give an ETA that isn’t definite. The right team is on it, but they have other things on their plate as well. The support team will make sure to let you know when it’s resolved, but they can’t keep you updated with every change that the ticket goes through.

View original

73 replies

Badge +1

Another weekly post and nothing fixed yet. 

Userlevel 7
Badge +20

I’ve deleted some responses from this topic. Let’s try to keep things civil and constructive, please. 

Badge +1

THANK YOU Edward R. I prefer that as well. 

OCD audiophiles are always so amusing. ;)

Badge +1

Thank you very kindly. Glad to entertain. 😜

Badge +1

But really, I am simply asking for the creators (Sonos) to provide full functionality out of their app. What’s so unreasonable about that, when we spend hundreds or even thousands on their hardware. 😊

Userlevel 7
Badge +26

Hi everyone, with the 10.6.2 update today, the delay issue should be fixed. There are also some new settings that you can use with your line-in to adjust the delay (still a minimum of 75 ms) in new ways. Make sure you’ve set the line-in to uncompressed, and you can pick your delay now.

Badge +1

Ryan S, 

this thread is about source level volume, WHICH IS STILL NOT FIXED. You still cannot select level 9. Delay was never an issue for me. 
when, oh when, will source level 9 be fixed?

please respond as to the above, Ryan

Userlevel 7
Badge +26

You’re correct @Tlcocks, the main issue on this thread is as you said, my apologies. I was updating all the line-in settings issues that I had flagged. My apologies, it’s been a long week.

This issue is still being worked on, but the fix hasn’t been finalized yet. I’ll let you know when it’s up.

I also just noticed this. The source in level will not stay at 10 for me. It resets back to 8 each time. Sonos, any update on when a fix may be expected ? 

Badge +1

G9010086,

if you have the same program bug we’ve been talking about here, you’ll access level 10 by selecting level 9.  you’ll hear the double step-up in volume, but you’ll have to back up in the app 2 screens to see the source level set to where it really is at 10.  in all of this, level 9 is not available.  selecting level 10 simply keeps you on the previous level you were on.  but there is no level 9 until Sonos fixes this bug.

Badge +1

and I continue to find that even for many 80’s albums I own, level 9 would be optimal, as 10 is slightly distorted on some passages, while 8 leaves me wanting a little more pre amp juice, loosely speaking.  for most albums I own, I've verified that compared to their digital versions on Qobuz or Tidal, 8 is quieter and 10 is louder.  yes, I can happily listen at 8 when 10 distorts, but the perfectionist in me does very much want this feature fully functioning again.

Userlevel 7
Badge +20

Mine is stuck on 1.  I have to select 10 for my turntable every time I want to play something.  It reverts to 10 when I change the source again!

Badge +1

shouldn’t be stuck on 1,  select 9.  then close and reopen the app.  should be on 10

Userlevel 7
Badge +20

I’ll give that a try later.  Thanks

My Connect has done this for quite some time. Luckily, I don’t need level 9.
Incidentally (months later, obviously) though I read through this thread and there were multiple posts listing a component here and a component there, I don't have a clear picture of your signal chain or even what turntable and pre you’re running to the Play5. Does your pre not have a trim adjustment? Or alternatively adding gain and then adjusting the Sonos line sensitivity  lower? My Connect receives line-levels best all the way down at between 2 and 4. This is naturally all relative to particular setups, but given the bits of kit you’ve listed off, surely there is a way around this further back in the chain than the Sonos’ input sensitivity, no?

Badge +1

No with Rega Fono MM Mk3 there is now trim adjustment

Badge +1

NO trim adjustments. Sorry

Badge +1

Edward or Ryan,

any updates on when?

Userlevel 7
Badge +26

Edward or Ryan,

any updates on when?

I don’t have a specific eta on the update right now, but we’ll let you know as soon as it’s been resolved in the software.

Badge +1

here’s my weekly check in.  which will continue until the bug is resolved.:sunglasses:

Badge +1

Took some time off. Distracted by COVID-19. No fix yet I see. 

System with Playbar, Beam, Play:3 & Connect. Confirm that Level 9 can be selected but will revert to Level 10 once you close the App and reopen.  Personally I always feed my phono whether the old B&O Linesr or the new Rega Planar 2 through my classic Denon (150 rms/ channel) as I also drive a set of Totem Acoustic SKYs. The Connect gets line in from audio output from the Denon and is quite happy with a 3 or 4 level.  As the Playbar is in the same room we just have fun adding in the Denon when cranking out vintage audio tracks.  The level granularity Or better lack of it used to bug me a lot, especially when the source is something like an iPad or iPod with quite low voltage, but my use of those as direct audio sources has dropped considerably.
 

curious what are you sending the Connect outputs to or are you or grouping to a soundbar?

Reply