Answered

Alexa responds but will not play music

  • 25 November 2017
  • 35 replies
  • 296424 views

Userlevel 3
Alexa responds to a 'play music command' but it does not actually play anything. The Sonos One works fine from the app. Alexa also will tell you the weather etc... just fine. When music is playing if you ask Alexa to turn off music it says 'I can only do that when music is playing' . Alexa connects to tunein and my amazon account but doesn't end up playing anything even though it says it is.
icon

Best answer by novasupra 26 November 2017, 16:49

View original

This topic has been closed for further comments. You can use the search bar to find a similar topic, or create a new one by clicking Create Topic at the top of the page.

35 replies

Userlevel 3
Hey everyone I just fixed my issue. Originally I was told to delete the sonos and Alexa apps, reboot my sonos, etc but neither fixed the problem. Saw another post that said to disable the sonos skill in the Alexa app and reenable it. This worked! Hope this helps you guys too!!



Moderator Note: If the information listed here did not resolve your issue, try this topic: Resolving the Majority of Issues with Alexa on Sonos

Alexa responds to a 'play music command' but it does not actually play anything. The Sonos One works fine from the app. Alexa also will tell you the weather etc... just fine. When music is playing if you ask Alexa to turn off music it says 'I can only do that when music is playing' . Alexa connects to tunein and my amazon account but doesn't end up playing anything even though it says it is.

This fixed it for me- great work!

I had to disable and enable Sonos from the alexa app. Let alexa discover it and started working. Thsnk you to Nora
Badge
Boom, fixed my issue I came here to research...bye ;)
Soooo, after my frustration this morning, I decided to give this one more go...and think I have found a solution - for my system at least.





Alexa won't play music if there is anything in your queue on the sonos app. Deleted this and it started working - didn't need to disable or enable the skill or do a hard reset. This was the only thing I changed.



So either this is the issue, or my Sonos decided to spontaneously work - neither is a particularly positive reflection on Sonos however!
Badge
Hey everyone I just fixed my issue. Originally I was told to delete the sonos and Alexa apps, reboot my sonos, etc but neither fixed the problem. Saw another post that said to disable the sonos skill in the Alexa app and reenable it. This worked! Hope this helps you guys too!!



Yes. It worked for me.



Jim T

2 years this thread has been going and still the solutions are a success!  Thank you!  Just fought this issue for weeks!

Sorry, one thing to add, 2 weeks ago when we set up the Sonos One / Alexa system, Alexa worked perfectly.

Just had the same problem, I have a beam and two Sonos ones, I tried the skill enable thing and it didn’t work, looked at other posts on rebooting etc so I simply pulled the power lead from the back of the beam and plugged it back in soon after, worked straight away. 

Thanks for the fix NovaSupra - have been waiting 2 months for a fix from Alexa Customer Support with absolutely no progress. Wish I had come here and read this 2 months ago !

Hey everyone I just fixed my issue. Originally I was told to delete the sonos and Alexa apps, reboot my sonos, etc but neither fixed the problem. Saw another post that said to disable the sonos skill in the Alexa app and reenable it. This worked! Hope this helps you guys too!!

Moderator Note: If the information listed here did not resolve your issue, try this topic: Resolving the Majority of Issues with Alexa on Sonos

Thank you very much. Worked like a charm.

Thanks disabling the skill helped me sort the issue. So frustrating I’ve only just got the “move” and it all started so well but Alexa seems to have a mind of her own I was on my way to Relate. Thanks again Novasupra

Hey oh my god it worked the night mare has ended ..Thanks so much .. 

Userlevel 1

Disabling and enabling Sonos skill via the Alexa app did the job - spot on thanks!!

Brilliant. Worked perfectly after hours of trying other useless suggestions. Thanks 👍👍

Userlevel 1
Badge

Exact same problem which seemed to start after an update this week. Tried: power down and up of all Sonos components, reboot of router then another power down and up of Sonos components, deleting and rebuilding groups all to no avail. Anyway, the disable re-enable did the trick so back to normal. Thanks Novasupra.

I tried disabling and enabling Sonos skills but it didn't work. I had setup a preferred speake but disabled it and Alexa does now play music from Spotify
Userlevel 3
Sorry, one thing to add, 2 weeks ago when we set up the Sonos One / Alexa system, Alexa worked perfectly.
I have the same issue. I can ask my dot in the bedroom to play music in the living room(sonos one) and it will work but when i ask alexa on the sonos one to play on itself or to play on the dot the above happens.



Please advise
Userlevel 3
I'm having this issue too. Alexa was working fine, now when I ask to play the radio or Spotify, it will reply "playing radio from tunein" but nothing plays. It will respond correctly for the weather or radio and I can still play music if I initiate it from the app.
Badge
Hey everyone I just fixed my issue. Originally I was told to delete the sonos and Alexa apps, reboot my sonos, etc but neither fixed the problem. Saw another post that said to disable the sonos skill in the Alexa app and reenable it. This worked! Hope this helps you guys too!!



thanks! that worked for me too!!
Hahaa it actually worked. Thanks for helping me out
Badge

Hey everyone I just fixed my issue. Originally I was told to delete the sonos and Alexa apps, reboot my sonos, etc but neither fixed the problem. Saw another post that said to disable the sonos skill in the Alexa app and reenable it. This worked! Hope this helps you guys too!!

Moderator Note: If the information listed here did not resolve your issue, try this topic: Resolving the Majority of Issues with Alexa on Sonos

Thank you so much for posting this; I had the same issue and after 2 hours of searching online and deleting/reinstalling apps/going through settings on Sonos/Amazon Music/Alexa, I was beginning to go crazy. This fixed it for me! I still don’t know the root cause however as it’s been working fine for 1-2 years. All I can think of is that I changed my Amazon password recently.

Thanks so much. This has been frustrating me for a while now. Did make the time to get it resolved until now. I thought I had it fixed once with a power cycle. Didn’t last.
This worked for me..disabling the sonos skill and then enabling. Thank you
Hi im having the same issue. Does anyone have a step by step instruction on how to disable sonos in the alexa app. I have done different things on the alexa app and I still have the same problem.